Beroepenschool op de Gomarus

 

Veel leerlingen in groep acht weten dat ze graag met hun handen aan de slag willen. Leren is prima, maar ze willen óók graag praktisch bezig zijn. Voor basis- en kaderleerlingen voorziet de Beroepenschool hierin!

Vanaf week 1 op de Gomarus krijgen ze negen uur per week het vak ‘Mijn Beroep’. In drie blokken van drie uur per week werken ze aan/over een beroep. Deze beroepen horen bij de drie praktijkafdelingen die er op de Gomarus zijn. De drie profielen die de leerlingen kunnen kiezen zijn: Bouwen, Wonen & Interieur, Economie & Ondernemen en Zorg & Welzijn. Als eersteklasleerling maak je kennis met Gompy. Dat is ons boegbeeld dat je in ieder beroep en op iedere afdeling tegenkomt. Je kunt Gompy na de open dag zelfs aan je sleutelhanger tegenkomen. 

De Beroepenschool is voor alle leerlingen van basis en kader. De beroepen zijn aantrekkelijk gemaakt voor zowel jongens als meisjes.

Belangrijk pluspunt van de Beroepenschool is dat pas aan het eind van het eerste jaar de keuze wordt gemaakt voor de richting waarin de leerling verder wil. De achttien beroepen waarmee de leerlingen in het eerste leerjaar worden geconfronteerd, zorgen ervoor dat er een duidelijk beroepsbeeld ontstaat. Daardoor kunnen de leerlingen een goede beroepskeuze maken. De eerste helft van het tweede leerjaar bestaat uit een gerichte oriëntatie op de profielen van de gekozen afdeling. Hierbij spelen aan de afdeling gerelateerde beroepen een grote rol. In het tweede leerjaar volgt de leerling het beroepsgerichte vak op de afdeling en heeft hij/zij dus een belangrijke keuze gemaakt. Al in het tweede leerjaar is de leerling acht uur per week op een afdeling ‘aan het werk’.

Praktijkvakken

 

De Beroepenschool wordt gekenmerkt door het feit dat de leerlingen behalve met hun hoofd vooral met hun handen werken. De praktijk heeft (ons) geleerd dat naast de belangrijke theorievakken (die blijven staan) leerlingen graag praktisch aan de slag gaan. Met de Beroepenschool slaat de Gomarus de spijker op de kop: theorie afgewisseld met praktijk voor alle basis- en kaderleerlingen vanaf klas 1.

Het onderwijs is volop in beweging. Een aantrekkelijk programma zorgt voor enthousiaste docenten en enthousiaste leerlingen! We doen dit, omdat we overtuigd zijn van het feit dat een gevarieerd pakket, met ruimte voor praktijk en creativiteit, de motivatie van de leerlingen ten goede komt en een goede keuze voor de toekomst garandeert.

Als school met een vmbo-aanbod in de sector techniek doet de Gomarus ook mee met ‘Sterk Techniek Onderwijs - Gorinchem | Altena'.

Kijk voor meer informatie over dit project op de website van STO-GOAL.